Израел поиска европейските държави да преместят посолствата си в Йерусалим
Секция: ПОЛИТИКА
11 Декември 2017 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израел поиска европейските държави да преместят посолствата си в Йерусалим

/КРОСС/ Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отправи индиректна покана към европейските правителства да преместят посолствата си в Йерусалим, след като миналата седмица обещание за това направи американският президент Доналд Тръмп, който обяви, че признава Светия град за столица на Израел.

Решението бе посрещнато с вълна от насилие и протести в мюсюлманския и арабския свят. Арабската лига призова то да бъде оттеглено. Европейски лидери, сред които от Франция и Германия, също изразиха сериозните си опасения от последствията и призоваха за мирно разрешаване на въпроса чрез преговори между палестинците и Израел. Турският президент бе далеч по-остър - Ердоган директно нарече Израел терористична държава, на което Нетаняху отвърна, че не приема да го поучава лидер, който бомбардира кюрдски села в родината си, помага на терористи да убиват невинни хора и хвърля журналисти в затвора.

Израелската реакция не приключи с реторика. Нетаняху замина за Европа, където първо се срещна с френския президент Еманюел Макрон, а днес пристигна в Брюксел за среща с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейски външни министри.

При пристигането си в Брюксел Нетаняху изрази очакването си повечето европейски държави да последват примера на САЩ и да преместят посолствата си от Тел Авив в Ерусалим.

Йерусалим е историческата столица на Израел и решението на президента Доналд Тръмп за преместване на посолството на САЩ там не е заплаха за мира, а възможност за постигането на мир, изтъкна израелският премиер и добави, че е време палестинците да признаят Израел със столица Ерусалим.

Посещението на Нетаняху в Брюксел е първото от 22 години насам. Могерини припомни този факт и отбеляза, че това е "твърде дълго за партньори и приятели, каквито са ЕС и Израел". Тя осъди всички атаки срещу евреи, включително в Европа, а Нетаняху подчерта, че държавата Израел е предотвратила десетки нападения в Европа и е спасила живота на мнозина.

Най-лошото нещо, което може да се случи сега е ескалация на насилието, заяви Могерини, като подчерта, че най-добрия изход от ситуацията е преговори между Израел и палестинците. Тя ясно заяви, че Йерусалим е столица на две държави - Израел и Палестина.