БТПП: 64% от работодателите раздават бонуси на служителите си за Коледа
Секция: ИКОНОМИКА
11 Декември 2017 18:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БТПП: 64% от работодателите раздават бонуси на служителите си за Коледа

/КРОСС/ Анкета на Българската търговско промишлена палата - БТПП за работния режим около празниците и стимулиране на служителите показва, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби.

Другата част - около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа - това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси.

За 16% причина за бонусите е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията.

Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси - при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи заплати или дават бонуси за свършена работа.

Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП - при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%.

Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне - по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

По-малко от половината - 46% анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, 27% все още не са преценили, 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, 2% ще ги намалят.

Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи - за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

Анкетата показва, че най-често до 10% е размерът на планирания ръст/намаление на работната заплата - при 79% от работодателите.

Във връзка с растящия брой болнични, допитването показва, че 18% от фирмите, които имат този проблем, все още нищо не са предприели. Близо 14% отбелязват, че са оспорвали болнични, но при по-голямата част от тях не е имало ефект.
Едва 3% посочват, че има лекар във фирмата, които прави проверка. Около 8% прилагат различни подходи като разговори с личния лекар, проверка на място дали болният е вкъщи и др.