До 120 метеора на час може да се наблюдават в сряда срещу четвъртък
Секция: Наука
11 Декември 2017 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До 120 метеора на час може да се наблюдават в сряда срещу четвъртък

/КРОСС/ Нощта на 13 срещу 14 декември е най-подходящото време за наблюдение на метеорния поток „Геминиди". Астрономите от НАО „Рожен" и катедра „Астрономия" към Софийския университет очакват да се наблюдават до 120 метеора на час, предава бТВ.

Радиантът или видимата точка, от която идват метеорите, е близо до звездата Кастор в съзвездие Близнаци. Когато навлязат в горните слоеве на атмосферата, те изгарят от триенето и виждаме т.нар. „падащи звезди".

Метеорите са миниатюрни частици колкото песъчинки, разпръснати от астероида 3200 Фаетон. Когато орбитата на Земята навлезе в тях, започва атрактивното небесно явление.

За наблюдението на „Геминидите" не е нужно да имате телескоп или друга оптическа техника. Изберете висока точка, далеч от светлините на населените места. В нощта на 13 срещу 14 декември насочете погледа си към източния хоризонт. На около 60 градуса над него ще бъде съзвездието Близнаци и посоката, от която ще дойдат метеорите.

Те могат да бъдат с бял, светлосин или оранжев цвят. Това зависи от химичния състав на частиците, които изгарят в атмосферата. Когато те са по-големи от песъчинка, оставят ярка следа в небето, а астрономите ги наричат болиди - подобно на автомобилите от „Формула 1".