Зам.-министър Стоянов обсъди с германски колеги конкретни досиета в сектор „Правосъдие“ на Българското председателство
Секция: ПОЛИТИКА
11 Декември 2017 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Стоянов обсъди с германски колеги конкретни досиета в сектор „Правосъдие“ на Българското председателство

/КРОСС/ „В най-активната, последна фаза сме на подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз", заяви днес заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов днес по време на срещата между германски и български експерти от министерствата на правосъдието на двете държави.

На работната среща в Министерството на правосъдието присъстваха г-жа Кристиане Вирц, парламентарен държавен секретар на Федералното министерство на правосъдието и защита на потребителите, г-жа Зигфрид Якоби, ръководител на щаба за ЕС в същото министерство, представители на посолството на Германия в България, както и експерти от българското Министерство на правосъдието.

По време на срещата зам.-министър Стоянов презентира приоритетите на България в предстоящото председателство в сектор „Правосъдие", като акцентира върху изграждане на Службата на европейския прокурор. Бе изтъкнато, че България и Германия са сред инициаторите за установяване на засилено сътрудничество за създавана на Европейската прокуратура и това е от изключително значение и за двете страни.

На дискусия бяха подложени конкретни досиета, като бе наблегнато на електронните доказателства по отношение на наказателното правосъдие в киберпространството, както и т.нар. „втори шанс за предприемачите" и повишаване на ефективността на производствата по несъстоятелност.

Особено внимание бе отделено на изменението на Регламент Брюксел II а, свързан с упражняването но родителската отговорност и връщането на деца отвлечени от родител. „Предложението е сред основните политически приоритети на Българското председателство, по който ще се стремим да постигнем общ подход с всички държави-членки" , уточни зам.-министър Стоянов.

От своя страна германските експерти, заявиха, че България може да разчита на подкрепата на Германия по всяка от обсъдените теми.