Българи в Донбас: Защо ни убиват с български снаряди? (видео 18+)
Секция: Анализи
12 Декември 2017 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българи в Донбас: Защо ни убиват с български снаряди? (видео 18+)

/КРОСС/ Преди месеци стана известно, че в Донбас, където се води гражданска война, въоръжените сили на Украйна (ВСУ) използват българско оръжие при обстрели на населени пунктове. Тази тема у нас остана незабелязана, а съответно много хора в България дори не подозират за съществуването на този факт.

Военният кореспондент на YouTube-канала „Donbass News" Цветомир Гетов направи разследване и установи, че в с. Зайцево (една от най-обстрелваните от ВСУ точки) има снаряди, произведени в българските заводи „ВМЗ" и „Арсенал". 

В Донбас живеят 132 националности, сред които и етнически българи, разказа Гетов. Само в Донецка народна република българите са около 7 хиляди души, които също стават жертви на гражданската война, водена от украинския президент Петро Порошенко срещу народите на Донбас.

Етническите българите в ДНР питат защо правителството на Република България позволява българско оръжие да достига до украинските въоръжени сили, които разрушават къщите им и убиват близките им?

Ето какво коментира пред камерата на YouTubе-канала „Donbass News" бившият председател на Българската общност в Донбас Анатоли Стоянов:

„...Никъде не заминах, живях в мазето, снаряди летяха... Украйна използва срещу нас оръжие, което се доставя от България. Знаем, че смъртоносното оръжие идва от САЩ и това не е новина за нас, но това, че България изпраща оръжия тук, което убива нас, българите... този факт не ни възмущава, а направо ни съсипва. Затова се обръщам към всички в България, да да окажат противодействие било то във вид на демонстрации или протести пред българското правителство. Защото всички ние знаем, че най-главното е борбата за мира в целия свят и тази борба е дело на всеки човек на земята. И аз се надявам, че нашите сънародници в България след това интервю ще предприемат конкретни действия и български снаряди повече няма да падат на нашата земя."

По данни на други източници на територията на ДНР многократно са намирани боеприпаси, произведени през 2014 година в български заводи. Това означава, че украинската армия получава нови боеприпаси от България.

По-рано стотици снаряди, произведени в българския завод ВМЗ-Сопот са били открити от военните сили на Донецка народна република (ДНР) и в района на гр. Авдеевка.

Припомняме, че през август 2017 година зам.-командващият на оперативното командване на ДНР Едуард Басурин съобщи, че неофициалните доставки на оръжие от САЩ и НАТО на украинските въоръжени сили се осъществяват отдавна. Тогава Басурин представи един от последните доказващи факти - гранати за РПГ-7 българско производство, с които украинските военни обстрелвали прилежащите територии на гр. Ясиноватая.
„Припомняме, че България е страна, която е член на НАТО и наличието на подобни боеприпаси в подразделенията на ВСУ е нищо друго, освен доказателство за нелегални доставки на боеприпаси", потвърди тогава Едуард Басурин.

video:https://www.youtube.com/watch?v=hHkC8pxTdS8