Петролът най-скъп от 2 години и половина насам
Секция: ИКОНОМИКА
12 Декември 2017 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петролът най-скъп от 2 години и половина насам

/КРОСС/ Цената на петрола сорт Брент е поскъпнала с около 1,5% до 65,53 долара за барел, като това най-високата стойност на "черното злато" от 24 юни 2015 г. насам, съобщават световните информационни агенции.

Причината за поскъпването е затварянето на нефтопровода Forties в Северно море заради непланиран ремонт.

Това, заедно с усилията на картела ОПЕК за повишаване на цените, намали предлагането на суровината на пазара и вдигна котировките.

Американският еталон WTI в същото време се търгува по $58,36 за барел, с 0,37 процента над нивото от края на вчерашната сесия.

Работата на най-големия британски петролопровод Forties, с мощност 450 000 барела на денонощие, е била преустановена в понеделник заради откриване на пукнатини по съоръжението.

Този скок в цената на Brent разшири разликата със стойността на WTI над 7 долара за барел, до максимално от май 2015 година и направи експортът на суровината от САЩ по-привлекателна.

Ръстът на петролния добив в САЩ до 9,71 милиона барела в денонощие също така способства за задържане цената на американския еталон WTI.

Тази тенденция подкопава усилията на участниците в споразумението между ОПЕК и Русия, целящо чрез съкращаване на добива да намали предлагането на пазара и стабилизира цените на по-високо равнище.