Цвета Караянчева: Благодарение на руския народ ние сме получили своята свобода
Секция: КУЛТУРА
12 Декември 2017 20:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цвета Караянчева: Благодарение на руския народ ние сме получили своята свобода

/КРОСС/ В сградата на Народното събрание официално бе открита изложба с репродукции на картини от руски художници, посветена на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война. Организатори на експозицията са Национално Движение „Русофили” и Община Казанлък.

Изложбата бе открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. "За нас е чест да приемем на територията на българския парламент тези прекрасни репродукции на руски автори, които ни предават онези години, когато цялото същество на българския народ е било насочено към неговото Освобождение. Благодарение на руския народ ние сме получили своята свобода", каза Караянчева в своето слово. 

"Тези картини ни помагат да почувстваме войната през очите на руските художници. Всяка една от тях ни показва отделни моменти и епизоди. Някои от булевардите и улиците в България носят имената на хората, които са изобразени на тези картини - това е признателността на българския народ към освободителите и този период, от който започва новото летоброене. Няма нищо по-хубаво от това да можем да разказваме на нашите деца и внуци за героичните моменти в българската история" - допълни тя.

Председателят на Национално Движение „Русофили” Николай Малинов изрази огромна благодарност към г-жа Караянчева за съдейтвието и възможността за реализация на експозицията.

Директорът на Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София - Павел Журавльов отбеляза, че това събитие подчертава онзи момент от исторческата памет, който е в основата на българо-руските отношения и дружба.

Изложбата стартира от Народното събрание и ще премине през няколко български града, а финалът е предвиден за март следващата година, когато тя ще бъде открита на стените на руския парламент - Държавната дума.

Сред представените експонати са репродукции на картини като „Генерал М.Д. Скобелев на кон” на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II” на Егор Ботман, „Генерал Йосиф Гурко в Балкана” на Павел Ковалевски, „Шипка-Шейново. Скобелев при Шипка” на Василий Верешчагин и др.

Още снимки от събитието можете да разгледате ТУК.