Над 100 инвеститори участват в облигационната емисия на ЕНЕРГО-ПРО, водена от J.P.Morgan и Citi
Секция: ИКОНОМИКА
13 Декември 2017 08:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 100 инвеститори участват в облигационната емисия на ЕНЕРГО-ПРО, водена от J.P.Morgan и Citi

/КРОСС/ Групата ЕНЕРГО-ПРО се позиционира като компания със стратегическо значение за енергийните пазари в Черноморския регион

Над 100 инвеститори, сред които международни финансови институции, банки, пенсионни и инвестиционни фондове и асет мениджъри, взеха участие в облигационната емисия на ЕНЕРГО-ПРО, успешно реализирана съвместно от J.P.Morgan и Citi на 30 ноември 2017 г.

ЕНЕРГО-ПРО се позиционира като компания от голяма стратегическа важност за регионалния енергиен пазар, разполагайки с разнообразни бизнеси, географски диверсифицирани в България, Грузия и Турция, с висок процент на стабилни приходи от регулирани дейности.

ЕНЕРГО-ПРО дебютира на международните пазари на дългови книжа, възползвайки се от благоприятните пазарни условия. С това групата повиши своята финансова гъвкавост и премина към централизиран модел на финансиране.

Високият интерес към емисията, която бе презаписана 2.2. пъти и генерира поръчки за над 800 милиона евро, е показателен за успеха на транзакцията.

53% от инвеститорите са асет мениджъри, 17% - международни финансови институции, 16% - банки, 11% - пенсионни и инвестиционни фондове.

Най-голям дял от инвеститорите - 36% са от Великобритания, 15% са от Австрия и Германия, други 15% са разпределени в Западна Европа, Централна и Източна Европа и Общността на независимите държави, и 15% са от други западноевропейски държави.

Отчитайки засиленото търсене и високото качество на инвеститорите в облигационната емисия, ENERGO-PRO реши да увеличи размера на облигацията в процеса на преговорите от 350 милиона евро на 370 милиона евро.