Лекарите от ТЕЛК – Пловдив няма да подават оставки
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Декември 2017 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекарите от ТЕЛК – Пловдив няма да подават оставки

/КРОСС/ „Имаме два типа решения на проблема с издадените актове на лекарите в ТЕЛК и вече ги прилагаме. Краткосрочното решение е спешно подобряване на междуинституционалния диалог РЗИ - НЕЛК - НОИ. Второто решение е дългосрочно и то минава през промяна в законодателството и прилагане на нов модел за трудово-медицинската експертиза", това каза зам.-министър Бойко Пенков на среща с лекарите от ТЕЛК - Пловдив.

Бойко Пенков обясни, че вече са приети организационни мерки и предстои среща между министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика Кирил Ананиев и Бисер Петков, управителя на НОИ Ивайло Иванов и директора на НЕЛК д-р Кънчо Райчев, като целта ще бъде да се избегнат дългите забавяния при произнасяния на НЕЛК във връзка с обжалвания на НОИ, както и да се обсъди прилагането на текстовете от Кодекса за социално осигуряване.

„Преди да дойда при вас говорих и с министър Ананиев, и с министър Петков и ви уверявам, че има ясна политическа воля за решаване на проблема", коментира още зам.-министър Пенков. По думите му работните групи финализират текстовете по новия модел на трудово-медицинската експертиза, като очакванията са той да заработи още през 2018 г. „Тези промени ще облекчат и хората, и лекарите. Ще им бъде осигурено спокойствие, едните да се грижат за здравето си, а другите да се чувстват оценени и защитени", увери лекарите д-р Пенков.

Зам.-здравният министър оцени срещата като честен и откровен разговор за идентифициране на проблемите и намиране на решения, доказателство за което е временният отказ от подаване на оставки.