Анатолий Макаров: Ние имаме общи славянски корени и обща вяра
Секция: Русия
13 Декември 2017 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анатолий Макаров: Ние имаме общи славянски корени и обща вяра

/КРОСС/ Вчера в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя тържествено откриване на обновения Център за руски език "Акад. В. В. Виноградов", който получи ново мултимедийно оборудване и лаптопи благодарение на Правителството на Москва.

В мероприятието взеха участие Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, ръководителят на Дома на Москва Борис Громов и съветникът по въпросите на образованието Роберт Шестаков. Те бяха приети от заместник-ректора по учебна дейност проф. д-р Ренета Божанкова. Проведена бе среща среща с г-жа Божанкова и декана на факултета по "Славянски филологии" доц. д-р Бойко Пенчев, на която обсъдиха въпроси за изучаването на руски език в университета, сътрудничеството на Софийския университет и руските висши учебни заведения, получаването на образование в руски университети от студенти на Софийския университет. Отделно беше поставен въпросът за съвместни руско-български проекти в навечерието на емблематичната за страните ни 2018 година, когато ще бъде чествана 140-та годишнина от Освобождението на България от османското робство.

На среща със студенти-русисти в обновения център Анатолий Макаров сподели своите впечатления от изминалата година и работата му в България и отговори на въпроси на студентите. 

"Ние имаме общи славянски корени и освен това ние имаме обща вяра. Едно от първите неща, които направих при идването си в България, бе да поискам благословия от Патриарх Неофит" - каза Посланик Макаров в своето встъпително слово пред студентите.