Fitch Ratings повиши рейтинга на Българска банка за развитие на „BBB“ със стабилна перспектива
Секция: ИКОНОМИКА
13 Декември 2017 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Fitch Ratings повиши рейтинга на Българска банка за развитие на „BBB“ със стабилна перспектива

/КРОСС/ Международната рейтингова агенция „Фич Рейтингс" повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Българска банка за развитие от „BBB -" на „BBB" със стабилна перспектива. Краткосрочният IDR (Issuer Default Rating) също е повишен - от ниво 'F3' на 'F2'. Това е най-високият възможен кредитен рейтинг за финансова институция в България.

Оценката на рейтинговата агенция се базира на надеждната подкрепа на суверена - българската държава, на добрите финансови резултати на институцията, както и на ролята на ББР в подкрепа на икономическата политика на правителството. Стабилната перспектива показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на кредитния рейтинг.

За първите девет месеца от тази година Българска банка за развитие отчита печалба от 22,729 млн. лв., което е ръст с 18,6% спрямо миналата година. Нетният лихвен доход за същия период е с 6,4% по-висок от 2016 г. в резултат на нарасналия обем на кредитите. Общите разходи на ББР са по-малко с 5,5% спрямо същия период наминалата година, активите на банката са нараснали от 1,911 млрд. лв. в края на 2016 г. на 2,197 млрд. лв. Това включва и финансирането на Националната програма за енергийна ефективност, по която са финансирани договори за саниране на стойност 1,507 млрд. лв.

Банката е привлякла дългосрочен инвестиционен ресурс на стойност 737 млн. лв. от чуждестранни финансови институции, сред които Европейската инвестиционна банка, Банката за развитие към Съвета на Европа, KfW, Индустриалната и търговска банка на Китай, Китайската банка за развитие. Тази есен ББР подписа и финансово споразумение с Китайската ексим банка в размер на 50 млн. евро за финансиране на общата кредитна дейност и трансгранични икономически и търговски проекти между България и Китай.

Дългосрочният инвестиционен рейтинг на банката е равен и на държавния рейтинг. В началото на декември Fitch Ratings оцени фискалната политика на България като консервативна, а очакванията за растежа на икономиката като подобрени. Фактори за оценката са също излишъкът по текущата сметка, повишаването на конкурентоспособността и диверсификацията на износа, както и засилването на външните буфери на страната. Анализаторите от международната агенция отбелязват, че през 2016 г. България е нетен външен кредитор (8.6% от БВП) и се очаква позицията да продължи да се подобрява.