Неправителствените организации одобриха поетапното им регистриране в Агенцията по вписванията
Секция: ПОЛИТИКА
13 Декември 2017 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неправителствените организации одобриха поетапното им регистриране в Агенцията по вписванията

/КРОСС/ Представителите на неправителствените организации от Обществения съвет към парламентарната Комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите изцяло одобриха поетапното стартиране на регистрацията им в Агенцията по вписванията, което ще започне на 1 януари 2018 година.

Днес заместник-министър Десислава Ахладова ги запозна с плана, изготвен от Министерство на правосъдието.
Във връзка с преминаването на Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел (ЦРЮЛНЦ) от Министерство на правосъдието към Агенцията по вписванията е предвиден поетапен график. Така заявления за вписване на обстоятелства и обявяване на актове в ЦРЮЛНЦ при министерство на правосъдието и придружаващите ги документи, отговарящи на нормативните изисквания за вписване и постъпили в деловодството на МП на улица „Славянска"№ 1 до 31.12.2017 г. включително, ще бъдат обработени и вписани в ЦРЮЛНЦ до 31.12.2017 г.

Постъпилите в деловодството на МП преписки и документи след тази дата, включително и с куриер и пощенско клеймо след 31.12.2017 г. ще бъдат връщани на заявителите поради липса на правно основание, съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел, който влиза в сила от 1 януари 2018 г. Така преписките и документите ще се връщат с писменно уведомление за необходимостта от пререгистрация в Агенцията по вписванията.

Зам.-министър Ахладова запозна представителите на неправителствените организации и с плана за поетапното стартиране на вписванията в Агенцията по вписванията. Така на 01.01.2018 г. ще стартира вписването на обстоятелствата и обявяване на актове на сдружения, фондации и клонове на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел. На 15.01.2018 г. ще стартира издаването на удостоверения и преписи от документи от търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за сдружения, фондации и клонове на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел. На 28.02.2018 г. ще стартира вписването на обстоятелства, обявяване на актове и издаване на удостоверения за народните читалища.

По време на срещата председателя на Обществения съвет към парламентарната Комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите Ива Таралежкова изрази от името на колегите си пълна подкрепата за стартирането на поетапното вписване и извършване на услуги на юридически лица с нестопанска цел в Агенцията по вписванията.