Проф. Красимир Иванов: Новата апаратура за артроскопско лечение е пореден етап от програмата на МУ-Варна за повишаване качеството на обучение
Секция: Здраве
13 Декември 2017 18:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Красимир Иванов: Новата апаратура за артроскопско лечение е пореден етап от програмата на МУ-Варна за повишаване качеството на обучение

/КРОСС/ Днес ректорът на Медицински университет „Проф. Параскев Стоянов" проф. д-р Красимир Иванов и началникът на катедрата по ортопедия и травматология в МУ - доц. д-р Димитър Райков представиха най-новото оборудване за безкръвни операции на стави, внедрено в Клиниката по ортопедия и травматология на университетската МБАЛ „Света Анна - Варна", която е и база за обучение на студенти.
Допълнителният инструментариум към дареното преди година от МУ-Варна високотехнологично артроскопско оборудване е пореден етап от програмата ни за повишаване качеството на обучение на студенти, специализанти и докторанти и в унисон с политиката на МУ - Варна за инвестиции във високотехнологично здравеопазване в морската столица, каза ректорът проф. д-р Красимир Иванов.

Новата конфигурация е последно поколение и Варна е сред малкото български градове, разполагащи с такъв клас оборудване, обясни доц. д-р Димитър Райков. Апаратурата ще дава възможност за артроскопия на малките стави - глезенна, лакътна и гривнена. Това ще даде много нови възможности за безкръвно лечение на пациентите на клиниката и ще облекчи значително работата на хирурзите, уточни специалистът. Част от новата конфигурация е и артроскопска помпа, която ще оптимизира работата в операционната зала и ще даде по-голяма бързина и точност на хирургическите интервенции. Година след първия етап от университетската инвестицията в артроскопска апаратура в МБАЛ „Света Анна", в Клиниката с нея успешно са оперирани 191 пациенти.

Студентите ще провеждат занятията си университетската база в болница „Св. Анна - Варна" в 2 зали, обновени със средства на здравното заведение и оборудвани от МУ - Варна.

За всички нас ще бъде удоволствие да работим с новата апаратура, каза зам.-изпълнителният директор на МБАЛ „Света Анна" д-р Антон Станев.