ББР ще помага на държавата за големи проекти
Секция: ИКОНОМИКА
13 Декември 2017 19:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ББР ще помага на държавата за големи проекти

/КРОСС/ Българската банка за развитие ще дава кредити до 150 млн. лв., защото такива са европейските правила и защото така ще може по-ефективно да помага на държавата за реализирането на големи инвестиционни проекти. Това заяви в студиото на „Лице в лице" нейният директор Стоян Мавродиев.

Той отхвърли твърденията, че създадената с цел подпомагане на малкия и среден бизнес финансова институция се е превърнала в „личен трезор" на политически и бизнес кръгове по модела на КТБ. „Банката стои добре, постигни едни от най-добрите резултати на стрес тестовете на БНБ и Европейския банков орган. Тя има може би най-високата капиталова адекватност и най-високия кредитен рейтинг в България", посочи Мавродиев.

По думите му проблемните кредити са под 7% при средно 11% на нашия пазар, като по отношение на некоректните платци се действа по същия начин, по който и в останалите търговски банки у нас.

И, все пак, защо ББР ще дава големи кредити? „Банката за развитие има специална роля - не толкова да бъде конкурент на останалите търговски банки, колкото да финансира проект със стратегическо значение - нещо, което другите банки не правят", отговори Мавродиев и допълни, че банката прилага европейския стандарт до 25% от капитала да бъдат отпускани на една експозиция.

„150 млн. не може да вземе малкият и среден бизнес, но може да вземе българското правителство с един сериозен инвестиционен проект. Банката за развитие на Китай е финансирала цели градове", посочи той и допълни, че няма законово ограничение какви начинания може да бъдат кредитирани.

По отношение на малките фирми Стоян Мавродиев все пак отбеляза, че и това е част от мисията на ББР и затова се създава фонд за дялово инвестиране за стартиращи компании, които иначе не биха могли да получат финансиране. Той беше категоричен, че таван за кредитите от 1 млн. прави банката безсмислена.

По повод многомилионния кредит на Георги Гергов от БСП, Мавродиев посочи, че задължението е редовно обслужвано, но с промяна в устава е въведено понятието „политически свързани лица", които няма да получават пари от трезора.

„Ние не сме банка-болница и не е наша цел да рефинансираме кредити, които са проблемни в други банки", заяви той във връзка с информациите, че ББР е имала роля около краха на КТБ и изчезването на заложени в нея активи.