Увеличението на минималния доход застрашава всички общински болници
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Декември 2017 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Увеличението на минималния доход застрашава всички общински болници

/КРОСС/ Всички общински лечебни заведения са застрашени от фалит в началото на новата година, особено след вдигането на минималната работна заплата. Това предупреди в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" председателят на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Той уточни, че в никакъв сдружението не е срещу увеличението на минималния доход. Но с неговото повишаване, при фиксираните приходи на общинските лечебни заведения, чийто единствен източник е НЗОК, се стига до положението в най-малко 10 болници от сдружението към момента Фонд трудови разходи да е по-висок от приходите.

"83% от всички приходи на болниците, които членуват в сдружението, отиват за Фонд работна заплата. Вдигнете го с 10%, което ще стане от нова година - става 93%. Със 7% няма как да издържаш търговско дружество", посочи той. По думите му преструктуриране на болници преведено на български означава затваряне, защото се дават пари за преструктуриране, но не се финансира дейността, в която болницата се е преструктурирала. Според него голяма част от хората са готови да се вдигнат на протест в защита на болниците.