Крум Зарков: Антикорупционният закон на управляващите е прах в очите на хората
Секция: ПОЛИТИКА
14 Декември 2017 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крум Зарков: Антикорупционният закон на управляващите е прах в очите на хората

/КРОСС/ „Идеята на нов закон за корупцията беше да се създаде нов самостоятелен орган, който да се специализира в наказателното преследване на корупция. Тук се събират четири действащи закона, които очевидно, по общата ни оценка, не са проработили и трябва да се разглеждат самостоятелно". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков.

Според него този закон не е за противодействие на корупцията.

„За отнемане на незаконно придобито имущество - може би, за конфликт на интереси - да, за публичност на имуществото - сигурно, но не и за противодействие на корупцията. Това е мъгла и тази мъгла трябва да бъде разсеяна. В закона за корупция няма нищо", каза още той.

По неговите думи се отпускат много пари на много хора, на които не е редно, по незаконен път.

„Затова и този закон е толкова важен за хората, които в огромната си част, определят корупцията и нечестностното взимане на решения като основен проблем, който пречи за развиването на нашата нация. Този закон е важен и за тези, които наблюдават страната ни отвън - инвеститори, партньори, други страни", подчерта Зарков.

Той припомни, че всички политически партии са обещали да се направи антикорупционен закон.

„Мерки за противодействие на корупцията се уреждат в много други закони, но не и тук. Още от първия член е заложена абсолютната неефективност на този закон", категоричен е народният представител.

Той е на мнение, че този закон урежда в полза на държавата незаконно придобито имущество.

„Той урежда един вид такова отнемане - гражданска конфискация, а тя е обект на много спорове. Този вид отнемане се съдържа и в Наказателния кодекс. Антикорупционният закон на управляващите е лъжлив закон", коментира Зарков.

Според него той няма да проработи или ще работи селективно и в никакъв случай няма да допринесе за борбата с корупцията.

„В него липсва едно - инструментът, с който да се бори корупцията. Корупцията е престъпление. Можем да спорим по нейната дефиниция, но не и по нейното място, което е в Наказателния кодекс. Всичко друго е прах в очите на хората", заяви Крум Зарков.