Информаторът на WADA действа под закрилата на ФБР
Секция: СПОРТ
14 Декември 2017 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Информаторът на WADA действа под закрилата на ФБР

/КРОСС/ Информаторът на Световната антидопингова агенция (WADA) и бивш директор на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков работи под контрола на спецслужбите на САЩ, назначаването му е било грешка, каза Путин на редовната си пресконференция. 

Руският президент обърна внимание на характеристиката, която Международният олимпийски комитет (МОК) дава на Родченков: "честен човек; намира се под защитата на ФБР".

"Първо, как някой може да е честен човек, щом е бил подсъдим за разпространение на допинг и на всички е ясно, че е той е извършвал мошеничество. Второ - относно това, че той се намира под контрола и защитата на ФБР. За нас това не е плюс, а минус. Това означава, че той работи под контрола на американските спецслужби. Какво ли правят там с него? Какви препарати получава той самият, за да говори всичко това? Смешно е", - посочи той.

Също така Путин засегна темата за драскотините на пробите на руските спортисти, които са посочени, като ключово доказателство за подмяната им.

"Не е имало никакви упреци към нас преди това. Къде и кога се появиха тези драскотини? Ние с уважение се отнасяме към международните спортни организации, в това число към WADA и най-вече към МОК, където имаме много приятели. Но искам да припомня, че те са под силен натиск", - каза Путин.

«Ще продължим спокойно да работим с МОК и ще отстраняваме проблемите, които имаме. Но в същото време ще отстояваме интересите на нашите спортисти, в това число и в съдебната зала. Това очаквано не се харесва на тази организация, но е необходимо», отговори Путин на въпроса за бъдещето на отношенията на Русия с МОК.