Патриарх Неофит и министри разговаряха за реставрацията на катедралата „Св. Александър Невски"
Секция: Православие
14 Декември 2017 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит и министри разговаряха за реставрацията на катедралата „Св. Александър Невски"

/КРОСС/ Среща на Светия Синод на БПЦ начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на културата Боян Банов се състоя днес в Синодната палата. Тя бе организирана във връзка със състоялата се на 6 декември среща на министър-председателя Бойко Борисов с Патриарх Неофит за реставрацията на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".

Днес бяха обсъдени конкретни варианти за основната реконструкция и реставрация на храма и набелязани стъпките за тяхното осъществяване.

Министрите увериха синодалните архиереи, че ръководените от тях ведомства, както и цялото правителство начело с премиера Борисов, ще съдействат на всички етапи от осъществяването на това дело и готовност незабавно да се пристъпи към обследване на сградата и набелязване на необходимите дейности по реставрацията й.

Бе изразена благодарност от страна на патриарх Неофит и синодалните митрополити за доброто взаимодействие с държавата и съдействието от страна на министерствата при изграждането и поддържането на храмовете и манастирите на БПЦ-БП.

В хода на разговора бяха повдигнати и въпроса за паспортизацията на храмовете и другите сгради на Българската православна църква, въпроса за неотложния ремонт на сградата на Богословския факултет в София и др.