Офелия Кънева: Дигиталната сигурност на децата е сред основните приоритети на ДАЗД за 2018-а
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Декември 2017 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Офелия Кънева: Дигиталната сигурност на децата е сред основните приоритети на ДАЗД за 2018-а

/КРОСС/ „Основният приоритет, върху който ще работи Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) през 2018 г. е дигиталната сигурност на децата". Това обяви председателят на Агенцията Офелия Кънева по време на кръгла маса на тема „Децата в дигиталния свят: как да предотвратим и да се справим със сексуалното онлайн насилие над деца", организирана от ДАЗД и УНИЦЕФ в България.

Повод за конференцията бе докладът на УНИЦЕФ „Състояние на децата по света през 2017 г.: Децата в дигиталния свят", който представя първия подробен поглед на организацията за различните начини, по които цифровата технология влияе върху живота на децата и техните житейски шансове, като идентифицира опасностите, както и възможностите.

„Имам чувството, че съм човек от друго хилядолетие, когато виждам способностите на дигиталния свят и точно затова се радвам, че днес тук можем да разгледаме гледната точка именно на дигиталните деца, позицията на дигиталното поколение, на тези, които най-добре владеят дигиталното пространство. И да предприемем по по-адекватен начин политиките и практиките, с които ще се ангажираме, свързани с дигиталната сигурност на децата. И искам да отбележа, че това е един от основните приоритети на Държавната агенция за закрила на детето през 2018 г. - дигиталната сигурност на децата", коментира Офелия Кънева.

Кръглата маса събра на едно място деца, институции, професионалисти, медии, граждански организации и бизнес, за да обсъдят начините, по които дигиталната среда променя живота на децата, рисковете и възможните решения и действия, които всички заинтересовани страни да предприемат на национално ниво за защита на децата от сексуално насилие онлайн.

Изводите от доклада са:

Българските деца ползват интернет по-рано и го използват по-често от всякога.

- Процентът на деца, които използват интернет всеки ден е нараснал до около 93%.

- 87% от децата използват социални мрежи, което е значително увеличение с оглед данните за 54% през 2010 г.

- Броят на най-малките потребители (9-11 г.) се е увеличил повече от два пъти и сега три четвърти имат поне един профил в социална мрежа (най-често Facebook).

- През 2010 г. възрастта на влезлите в интернет е 10 години, докато през 2016 г. една четвърт от всички деца стават потребители на интернет, когато са едва на 7 години.

- 1/3 от българските деца са общували онлайн с човек, когото не са срещали на живо. Около 1/5 от тези деца са се срещали с непознато лице след онлайн взаимодействие.

- Всяко 10 дете е получавало съобщения, съдържащи сексуално съдържание. Процентът на деца, прибягвали до секстинг (изпращане и получаване на текстово или визуално съдържание със сексуален характер) остава притеснително висок. Този риск е засегнал около 10% от българските деца и е най-значителен при тийнейджърите (около 20%).

- Повече от половината деца не споделят с родителите, когато нещо ги е притеснило в интернет. Вместо това повече от 75% от българските деца са получили съвет за интернет безопасността от свои връстници.

По данни на специализирания сектор „Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР през 2017 г. над 80 са задържаните за педофилия в социалните мрежи. Секторът отчита ръст в сравнение с 2016 г., през която са задържани 60 души за същото престъпление. Друг обезпокоителен факт е и спадането на възрастовата граница на децата, които стават обект на сексуални посегателства в дигиталната среда.

„Това е една от ирониите на живота - интернет е донесъл толкова много ползи на децата по света, но в същото време чрез него се злоупотребява за извършване на престъпления срещу деца. Трябва да се гарантира универсален достъп до цифрови технологии за всяко дете, но също така правителствата, телекомуникационните компании и гражданското общество трябва да направят много повече, за да гарантират, че децата и родителите са наясно и добре подготвени да предотвратят злоупотреби, а извършителите са наказани." каза Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България.

Само колективните действия - от правителствата, частния сектор, медии, детски организации, академичните среди, семействата и самите децата - могат да помогнат за изравняването на дигиталните възможности и да направят интернет по-безопасен и по-достъпен за децата, се казва още в доклада на УНИЦЕФ.

Практическите препоръки, които помагат за по-ефективно изготвяне на политики и по-отговорни бизнес практики в полза на децата, включват:

- Осигуряване на достъп на всички деца до висококачествени онлайн ресурси.

- Защита за децата от онлайн вреди - включително злоупотреба, експлоатация, трафик, кибертормоз и излагане на неподходящи материали.

- Защита на поверителността и идентичностите на децата онлайн.

- Обучения по дигитална грамотност, за да бъдат децата информирани, ангажирани и в безопасност онлайн.

- Използване на възможностите на частния сектор за напредък в етичните стандарти и практики, които защитават и облагодетелстват децата онлайн.

- Поставяне на децата в центъра на дигиталната политика.