Димитър Димитров: От нас зависи дали споделянето на линкове ще стане отчасти платено
Секция: Интервюта
14 Декември 2017 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Димитров: От нас зависи дали споделянето на линкове ще стане отчасти платено

/КРОСС/ Димитър Димитров, политолог, „Посланик на свободното разпространение на знание" и директор по европейски политики в Уикимедия в Европейския съюз в интервю за ИА КРОСС - за опитите за създаване на единен цифров пазар и проблема "данък върху линка"


- В какво се изразява работата Ви в Уикимедия като „посланик на свободното знание"?
- В Уикимедия вярваме, че новите технологии могат да дадат на всекиго достъп до цялото човешко познание. В момента обаче технологиите позволяват достъп до, например учебни и научни материали, който обаче е забранен от законодателството. Имаме възможност да демократизираме информацията като общество, но възпираме, защото ни е страх да не загубим контрол. Досега закони са се писали без да бъдат консултирани интернет потребителите. Моята основна задача е да дам глас в Брюксел именно на онлайн потребителите.

- На какво Ви научи опитът Ви в дигиталната сфера и какво според Вас е най-голямото предизвикателство в индустрията?
- Всяко пренареждане на пазара създава губещи и печеливши. Що се отнася до цифровата сфера, най-големите печеливши на този етап са американски компании. Това води до страхове в ЕС, които от своя страна водят до опити за забавяне или дори спиране на развитието на цифровите бизнес модели. И точно това води до още по-голямо изоставане на Европа от Азия и САЩ. Порочен кръг, от който трябва да излезем!

- Как стои въпросът с авторското право в цифровия единен пазар в Европа?
- Точно тази реформа нагледно показва порочния кръг, за който споменах. Има проблем, че малките европейски фирми и организации не могат да преговарят за по-добри условия с доминантните платформи за споделяне на съдържание - Google, YouTube и Facebook. Но вместо да търсим решение на проблемът с монополното положение на тези платформи, сериозно обсъждаме въвеждането на „данък върху линка" и „задължително филтриране на съдържание". Мерки, които не могат да балансират интернет пространството, а напротив, ще го централизират още повече.

- Каква е ролята на България и предстоящото европредседателство относно ресор „Дигитализация"?
- Вчера в Брюксел Естонското Председателство не успя да намери мнозинство в Съвета за последните си компромисни предложения. Това означава, че Българското председателство на Съвета на ЕС ще трябва да изработи и предложи текста на новия закон. От нас ще зависи дали споделянето на линкове ще стане отчасти платено и дали проекти като Уикипедия ще бъдат задължени да цензурират съдържание. От нас зависи развитието на интернет и ИТ индустрията в Европа през следващото десетилетие.