Министър Николай Нанков отличи църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч с приза „Сграда на годината“
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Декември 2017 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Николай Нанков отличи църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч с приза „Сграда на годината“

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков връчи на Ловчанския митрополит Гавриил специалния приз „Сграда на годината 2017 г." за изграждането на православния катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Ловеч на церемонията по време на която бяха отличени победителите в националния конкурс.

„Църквата е първият новопостроен катедрален храм от почти 100 години насам и спомага изключително силно за духовно развитие на Ловчанска епархия", подчерта министър Нанков. Той оцени високо работата на митрополит Гавриил и изказа своето уважение за силата, смелостта и куража на духовния водач. Министър Нанков напомни, че храмът е изграждан 12 години. Той изказа своята благодарност на всички спонсори, държавата и обикновените граждани, откъснали от залъка си, за да осъществят тази мечта на ловчанлии и българите християни в страната. "Поклон пред това, което направихте за Ловеч", каза още Николай Нанков.

По време на церемонията бе обявена и дарителска инициатива за довършване на изографисването на църквата.

Министър Нанков отбеляза, че Националният конкурс „Сграда на годината"се е превърнал в етикет за строителния сектор и инвестиционния процес. „Той е еталон на прогреса, качеството, на това, което всички ние с експертизата и професионализма, с които разполагаме, даваме за нашата страна и българските граждани. Заедно с общи усилия трябва да подобряваме регулационната и инвестиционната среда, за да направим България едно достойно място на Европейската и световната сцена", подчерта Николай Нанков.

Той добави, че българските архитекти, инженери и строители не отстъпват на колегите си от европейско и световно ниво.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която е и председател на журито от 32-ма души, определило сградите победители в конкурса, връчи наградите в категория „Производствени, логистични и търговски сгради". Отличие получиха Логистичен център „Кабиле" и Производствена сграда за електронни компоненти „Осрам".

В словото си зам.-министърът отбеляза, че един от акцентите в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството догодина ще бъде стимулирането на инвестиционния процес чрез публично-частно партньорство. „Надявам се догодина по това време да имаме нова категория, която да награждаваме - общественозначима сграда, изградена с публично-частно партньорство", заяви тя.