Адемов: Мораториумът върху лекарствата е израз на безсилие
Секция: ПОЛИТИКА
15 Декември 2017 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Адемов: Мораториумът върху лекарствата е израз на безсилие

/КРОСС/ "Мораториумът за лекарствата е едно от най-грешните управленски решения. Той е признание, че управляващите не могат да се справят с безконтролното нарастване на разходите за лекарства". Това заяви за "Здравей, България" депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Той определи решението на управляващите да забранят изплащането на нови лекарства през годината като "израз на безсилие или нежелание".

В четвъртък става ясно, че мораториумът върху новите лекарства и терапии остава. Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев след емоционален дебат, който премина в лични изповеди.

"На здравеопазването не трябва да се гледа като на сбор от цифри, които оформят някаква бюджетна рамка. Дори само един пациент да остане без лекарства, това е огромен проблем", коментира д-р Адемов, като допълни, че това е само една частична дискусия в сферата на здравеопазването.

Той изтъкна, че лекарствата, засегнати от мораториума, са сами в група и нямат алтернативи: "Тези т.нар. "иновативни молекули" са в режим на патентоване. Те няма с какво да бъдат заместени".

И беше категоричен: "Няма как с мораториум да спрем развитието на фармацията".