За първи път откриха друга слънчева система с 8 планети
Секция: Наука
15 Декември 2017 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път откриха друга слънчева система с 8 планети

/КРОСС/ Системата около звездата Кеплер-90 все повече започва да прилича на нашата Слънчева система. НАСА откри осма планета в системата, колкото са и тези, които обикалят около Слънцето.

Новооткритата планета е кръстена Кеплер-90i и е третата поред по отдалеченост от звездата Кеплер-90, точно както Земята. Тя обаче е значително по-близо до своето слънце и година там трае само 14 дни, а температурата е от 427 градуса по Целзий.

Откритието е направено при обработка на данни от телескопа „Кеплер" с използването на компютри с елементи на изкуствен интелект.

Системата около Кеплер-90 е първата с 8 планети, открита досега от астрономите. Всички те обаче се намират по-близо до своята звезда, отколкото Земята до Слънцето. Кеплер-90 се намира на 2,545 светлинни години от Земята и според учените е „екстремно стабилна система", и много подобна на Трапист-1, която нашумя през изминалата година, тъй като е система със 7 планети и дори бяха направени догадки, че на някоя от тях може да има сходни условия с тези на нашата планета.