Фолксваген призна за изтезания в офисите си в Бразилия
Секция: Автомобили
15 Декември 2017 11:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фолксваген призна за изтезания в офисите си в Бразилия

/КРОСС/ Бразилското подразделение на германския автомобилостроител Фолксваген призна, че е било лоялно към диктаторския режим, управлявал страната в периода 1964-85 г. Дори е разрешавало ареста и изтезания на затворници в негови сгради, съобщи ДПА.

Това е заключението от изследване на историка Кристофер Копер от университета в Билефелд, възложено от германската централа на Фолксваген (Volkswagen), след като бразилската прокуратура започна разследване в опит да установи дали компанията е извършвала нарушения на човешките права в страната през 70-те години.

Според проучването на Копер компанията е уведомявала военния режим за политическата и синдикална дейност на нейните служители, помагайки му да създаде "черен списък" и дори е разрешавала в сградите й да се извършват арести и изтезания, макар да няма доказателства дали това сътрудничество е било "институционализирано".

Компанията е оценявала като положителни военния преврат от 1964 г. и създаването на все по-репресивна военна диктатура, посочва ученият.
Фолксваген обаче не е замесен в преврата, допълва той.

Бразилското подразделение на концерна се е съюзило с режима по инициатива на ръководителя на департамента му за индустриална сигурност с мълчаливото одобрение на ръководството, установява изследването.

Компанията и защитници на човешките права организираха церемониално представяне на доклада в подразделението на Фолксваген в Сао Бернардо до Кампо, но група бивши служители и жертви на диктатурата отказаха да присъстват и организираха протест на входа.