Главен комисар Георги Арабаджиев пое председателството на COSI
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Декември 2017 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главен комисар Георги Арабаджиев пое председателството на COSI

/КРОСС/ Ключови теми за Постоянния комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност за 2018 г. ще бъдат борба с тероризма и радикализацията и засилване на взаимодействието между военните мисии и правоприлагащите структури и агенции

В Брюксел заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев прие официално председателството на Постоянния комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност /COSI/ от заместник-директора на естонската полиция Ерки Корт. Така се продължава работата по текущите приоритети за борба с тежката и организираната престъпност и стартират оперативните планове за действие за 2018 г.

Други ключови теми в дневния ред ще бъдат борба с тероризма и радикализацията, включително засилване на взаимодействието между военните мисии и правоприлагащите структури и агенции. Ще продължи работата по изграждане на нова архитектура за взаимна съвместимост на информационните системи, както и по инициативите на естонското председателство и Европол в областта на борбата с киберпрестъпността и гарантиране на киберсигурност.

Националните инициативи в дневния ред на постоянния комитет предвиждат: оптимизиране на процедурата за обмен на информация за чуждестранни бойци при установено съвпадение в Шенгенската информационна система; иницииране на дискусия за противодействието на организираната престъпност в контекста на новите технологии и възможностите, които предоставя интернет; противодействие на нелегалната миграция.

Основният специфичен приоритет на българското председателство за Западните Балкани ще бъде активно разглеждан в дневния ред на комитета в контекста на борба с организираната престъпност и тероризма, засилване на граничния контрол и полицейското и митническо сътрудничество.