Манолова призова за по-голямо внимание към правата на децата
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Декември 2017 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Манолова призова за по-голямо внимание към правата на децата

/КРОСС/ Правата на децата да станат по-видими за обществото, призова по време на открит урок днес в Перник омбудсманът Мая Манолова. Тя разказа, че в годината на постъпването й в институцията имало само две жалби от деца След като я популяризирахме, вече жалбите растат лавинообразно, сподели омбудсманът. Според Манолова правата на децата се нарушават - и в системата на образованието, и на здравеопазването, и в семейството.

Децата все повече осъзнават своите права и са готови да ги защитават, твърди Манолова. По думите й, ако те са активни и будни сега, утре ще станат активни и будни възрастни, които няма да се примиряват с несправедливостите в обществото.

Омбудсманът обсъди с четвъртокласниците от Осмо ОУ "Кракра Пернишки" проблемите за тежките раници, за учебните програми и натовареността в училище. В хода на дебата възникна идея за въвеждане на електронно обучение, като учебниците остават вкъщи.

В пернишкото училище е направен експеримент раниците да остават в класната стая и у дома учениците да не учат. Оказало се, че само две деца се подготвяли отлично в училище.

В МОН, в обществото трябва да започне разговор какво очакваме от образованието, с какви базови знания ще излизат децата, каза Манолова. Според нея е необходимо да се промени методиката на обучение, а не да бъде една и съща от 20 години насам. Тя апелира за всеки проблем, отнасящ се до децата, да бъде търсено мнението им.

Мая Манолова присъства днес на открит урок в Перник по покана на Емилияна Станкова, която е сред първите деца - посланици на институцията. Момичето е на 15 г. и е с тежко гръбначно заболяване. Омбудсманът има детски посланици и в Силистра, Сливен, Ямбол, в няколко столични училища.

Догодина Манолова възнамерява да продължи откритите уроци пред учениците, на които обяснява какви са правомощията на омбудсмана и как защитава правата на децата. Ще продължа каузата ни за закриване на детските интернати, за промени в Семейния кодекс, които да въведат института на споделеното родителство, заяви Манолова. По думите й специален фокус през следващата година ще бъдат т.нар. самотни деца, които живеят в България с баба и дядо, докато родителите изкарват пари в чужбина, семействата на деца с увреждания и др.