Валентин Радев: Внимавайте, МВР ви наблюдава
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Декември 2017 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валентин Радев: Внимавайте, МВР ви наблюдава

/КРОСС/ „Внимавайте, МВР ви наблюдава". Такова предупреждение отправи министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на посещение на Центъра за видеонаблюдение на Столична община, в който ще бъдат обединени системите за наблюдение на СДВР и общината за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС.

Нови 300 камери ще бъдат поставени в столицата във връзка с европредседателството.

Те ще бъдат монтирани по трасето от летището по бул. "Цариградско шосе" през НДК до кв. "Бояна". Това пък обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която, също присъства на официалната визита в Центъра за видеонаблюдение

Други близо 50 камери ще бъдат монтирани в метрото. Така в столицата от 1 януари ще има близо 3000 камери. Част от новата система е изградена с получените 2 млн. лв. от правителството, а общината е добавила от бюджета си 1.1 млн. лв., посочи Фандъкова.

Бройката, спомената от вътрешния министър малко се размина с тази от кметицата.
„3 500 камери ще следят за сигурността в столицата", обяви Радев.

„Тук всичко се вижда. Такъв център съм виждал само в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност". Впечатлен съм от многото камери. 3 500 ще наблюдават всички, които ще идват на гости в столицата по време на председателството. Опънати са 6 км оптика между тази сграда и НДК", отбеляза министър Радев, цитиран от „Фокус".

„Наблюдението е първата стъпка към превенцията - да не се случи нещо, което досега не се е случвало и аз много вярвам, че няма да ни се случи и по време на председателството. С тази симбиоза, с този център, където усилено се наблюдава с всички камери наистина ще се свали престъпността", посочи още той, като уточни, че от 6 до 8 души от МВР ще могат да работят в центъра и да получават информация директно от там.

„Една от целите ни беше да направим такъв пункт. Имаме още една по-нататъшна - централизирано събиране на данни. Но това е първата стъпка - оптиката - всички да ги виждат, всички да знаят, че са гледани", каза още министър Радев.

По думите му сигурността за Председателството е обща грижа на МВР и Столична община и е свързана с цялостното представяне на страната ни през тези 6 месеца.

„Притесняваме се от нелегални мигранти, които преминават през държавата ни към Централна Европа. Някои от тях може да останат тук и ако имат лоши помисли, ние да ги видими и да ги спрем. Колегите и гостите, които дойдат тук, трябва да усетят същата грижа и не по-голям или по-малък пропускателен режим, какъвто има в Европа. Трябва да има усещане за сигурност и да мислим само как да подобряваме нещата", каза още той.

С новите камери ще се записват номерата на автомобилите и ако бъде засечена издирвана кола, системата ще индикира това на операторите. Модерното видеонаблюдение може да анализира частично нарушенията на движението в столицата, но за да бъдат установявани всички, каращи с превишена скорост например, системата ще бъде надграждана, разясни още Йорданка Фандъкова.