Още една награда в сферата на туризма за Видин
Секция: Туризъм
15 Декември 2017 20:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Още една награда в сферата на туризма за Видин

/КРОСС/ Епиграфският център във Видин спечели националната награда за сграда паметник на културата 2017г.

Епиграфският център - археологически музей във Видин спечели първото място в категория „Сгради паметници на културата, музеи и храмове". Отличието бе връчено на кмета Огнян Ценков в София, по време на официалната церемония на 16-то издание на Националния конкурс „Сграда на годината". Сред присъстващите бяха Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, инж. Венета Кръстева, управляващ партньор на „ГРАДЪТ Медиа груп", организатор на събитието, над 500 професионалисти от строително-инвестиционния бранш, представители на държавната и местна власт, водещи инвеститори, строителни компании, архитекти, инженери, консултанти.

Победителите в конкурса са определени от 32-членно жури с председател Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. С решение на журито през тази година всички участващи в конкурса сгради - паметници на културата получават специално отличие поради своето значение за възраждане на духовната култура на нацията.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков коментира пред медиите, че това е второто престижно отличие тази седмица, след спечеленото първо място за крепостта „Баба Вида" в Годишните награди в туризма за 2017 г., категория „Изборът на българите". „Няма по-голямо удовлетворение от това да преодолееш цялата сложност на определена ситуация, каквато беше тази с Епиграфския център във връзка с едногодишните обжалвания, да спечелиш такъв спор във Върховен административен съд и накрая - във форсмажорни условия, с екшън план, да успееш да реализираш проект. Това беше проект на Общината по програма „Културно наследство и съвременни изкуства" на норвежкото правителство на стойност над 900 000 лв. - безвъзмездна финансова помощ. Искам да благодаря на общинската администрация и на всички, които работиха съвместно с Общината - на строителите, в лицето на г-жа Гена Кадийска, на арх. Милена Каменова, на музейните специалисти. И специално искам да благодаря на министъра на културата Боил Банов, който и преди като заместник-министър, и сега е програмен оператор на тази програма. Неговата помощ, напътствията и указанията, които лично ни даде, бяха много ценни, за да реализираме заедно този проект и той да постигне такъв голям успех" - каза Ценков. Той заяви, че се гордеем с нашия Епиграфски център на закрито, който е единственият по рода си в България. И допълни, че археологическият музей се намира в една част от Крайдунавския парк, която е сред най-посещаваните от туристи. Кметът сподели, че намеренията на общинското ръководство са да бъде реставрирана още една сграда в непосредствена близост, използвана някога като барутен склад, със собствени средства, да се облагороди района, да се възстанови Синагогата и по този начин тази част да се превърне в един значим архитектурен ансамбъл. „Искам да поздравя всички наши съграждани още веднъж за големия успех. Виждам, че посоката, в която вървим, е вярна. Тази награда показва още веднъж усилията, които Община Видин полага, заедно с реалния сектор и с гражданското общество да превърнем Видин в един притегателен културен център, в прекрасна възможност да популяризираме неговото богатото културно-историческо наследство" - заяви видинският кмет.