Жълт код в Източна България
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Декември 2017 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код в Източна България

/КРОСС/ Жълт код за силен вятър е в сила за 12 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Силен юг-югозападен вятър със скорост 14-19 м/сек ще духа в областите Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. По морето се очаква скоростта на вятъра да достигне до 14-17 м/с (7 по Бофорт) с пориви 20 м/с (8 по Бофорт). Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Иначе днес облачността ще се увеличи. След обяд от запад ще започнат валежи от дъжд, които през нощта ще обхванат и източните райони.

Максимални температури, в повечето райони, между 12° и 17°, в София около 15°.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за декември. През деня ще започне да се повишава.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър. Максимални температури на въздуха между 13° и 16°. Температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще има значителна облачност. Около обяд от запад ще завали дъжд, над 2000 м - сняг. В Родопите има условия и за гръмотевици. Ще духа силен, по билата - до бурен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 10°, на 2000 метра - около 4°.