Военен "Спартан" транспортира тежко болно 16-годишно момче за лечение в Германия
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Декември 2017 10:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военен "Спартан" транспортира тежко болно 16-годишно момче за лечение в Германия

/КРОСС/ По заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, екипаж на самолет „Спартан" от състава на транспортна авиационна група - "Враждебна", транспортира в петък вечер тежко болен пациент за провеждане на спешно лечение в Германия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Полетът беше по маршрут София - Франкфурт - София и се извърши по молба на директора на център „Фонд за лечение на деца". Шестнадесетгодишният пациент е пътувал с мйка си и лекар, и е настанен в Детската онкохематология в град Гисен, Германия.

Момчето е с диагноза Остра миелоидна левкимия, с тежък рецидив на заболяването, уточняват от Министерствто на здравеопазването. За продължаване на лечението в Специализираната детска хематологична клиника в Гисен, Германия е насочено от лекуващия го екип от Клиниката за деца с онкохематологични заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ", София.

За лечението в германското лечебно заведение детето е осигурено финансово от Център „Фонд за лечение на деца" към Министерството на здравеопазването и от Националната здравноосигурителна каса.