Паргов: Всички леви трябва да се обединим и да намерим правилния път за България
Секция: ПОЛИТИКА
16 Декември 2017 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паргов: Всички леви трябва да се обединим и да намерим правилния път за България

/КРОСС/ Всички леви в България трябва да се обединим и заедно да намерим начина, по който България да тръгне по правилния път. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре", посветена на 126 години от създаването Софийската градска организация и 150 години от рождението на Георги Кирков, предава „Фокус".

„Поводът, заради който сме тук, показва, че левите идеи са живи и се вълнуват от тези две събития - 150 г. от рождението на Георги Кирков и 126 години от създаването на Софийската градска организация. Амбицията ни е с този форум да поставим началото на серия от дискусии, които са важни както за фундаменталния ни развой, така и за нашата партия. Амбициите ни са свързани с това, че дискусиите ни ще се превърнат в реална политика и така да се даде перспектива за бъдещето на България през призмата на лявата политика", каза той и обясни, че не е тайна, че в лявото пространство и в БСП съществуват редица противоречия дори и на историческа основа, свързани с бъдещето на лявото движение в България.

„Затова трябва да си отговорим на въпроси като тези, какво да се прави занапред, как да реагираме на съвременните процеси, как осмисляме тези процеси и как да променим зловещата бъдеща участ, как да измъкнем държавата от онази бездънна пропаст, към която вървим стремглаво през последните 28 г.", коментира Паргов.

„Според мен сме длъжни да анализираме и спада в нашата електорална подкрепа и да търсим отговори на въпроси защо от партия, която получаваше доверие на 2,5 млн. българи допреди години, днес се задоволяваме с по-малко от милион последователи, както и какви стъпки трябва да предприемаме, за да привлечем към БСП младите хора. И целта е не БСП да монополизира лявото пространство, а да бъде заедно с всички леви хора. Актуална е и дилемата превръща ли се БСП от масова в парламентарна партия - това вълнува всички социалисти. Това осмисля нов тип работа на теоритично равнище. Надявам се чрез подобни дискусии да се стигне до онези хора, които държат химикалките и са в позиции да решават", каза още лидерът на БСП - София.

По думите му партията възнамерява през 2018 г. да разшири този форум.

„Като най-близки по време са дискусии от типа „Лявата политика и местната власт" предвид задаващите се избори през 2019 г. Нормално е да сложим акцента и върху столицата - защо не успяваме да имаме червен кмет, защо не успяваме да доминираме в София, след като в края на 20 в. сме имали комуна и сме печелили без значение резултата след това. Геополитиката също е много важна - променя ли се БСП от масова в парламентарна партия. Важни са и теми като „лявата политика и културата", „лявата политика и образованието и науката", както и конкретни предложения в различните сектори, които да станат основа за политика", каза още Паргов и уточни, че всички леви трябва да се обединят и заедно трябва да намерят начина, по който България да тръгне по правилния път.