Премиерът за новите лекарства: Не искам българите да се превръщаме в опитни зайци
Секция: ПОЛИТИКА
16 Декември 2017 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът за новите лекарства: Не искам българите да се превръщаме в опитни зайци

/КРОСС/ Думите на 2017 година за мен са "мир" и "Балкани". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обзорното политическо предаване „Годината" по „Дарик" радио.

По думите му Договорът с Македония е ключов за Балканите. Македония се намира на такова място, че засяга всички държави около себе си.

„15 минути, след като със Заев подписахме договора, и Могерини, и Туск изказаха подкрепата си за него, защото всички знаят какво значи това".

Премиерът отново подчерта, че „България пази най-добре шенгенските граници на Европа". Но само заедно с Турция и с Гърция може да работим добре на границите ни.

„Тези над 3 милиона мигранти в Турция трябва да останат близо до родните си места, а не да тръгнат към Европа, подчерта Бойко Борисов.

По темата за разразилото се задочно напрежение с Валери Симеонов заради втория лифт на Банско Бойко Борисов коментира:

"Не съм се виждал още с Валери Симеонов, защото ме нямаше. Факт е, че 2001 година е подписан договор, който има фактически грешки. Ако има текст, в който пише, че МС одобрява втори лифт на Банско, го правим. Аз съм за втори лифт, спазвайки се закона, но да са спокойни и еколозите, без да се отреже нито един бор, ако се отреже, то да се засадят още 1 000 на тяхно място".

"За мен политик на годината е Томислав Дончев. Искам просто да дам своята оценка за неговата работа. Цветанов е бил много пъти, да чуе сега и Дончев, че неговата работа се забелязва", каза Борисов, след което засегна и темата за мораториума върху новите лекарства.

"Ананиев каза в парламента, ако трябва нещо допълнително да се гарантира е, че ако в 1/3 от страните има дадено лекарство, трябва да го купим и ние. Нямаме проблем с финансовото осигуряване. Вчера изпратихме "Спартан" да транспортира едно детенце в Германия, искам да успокоя хората, ще се погрижим за всички, ако не работи нещо добре, вкарваме го в парламента и го решаваме. Не искаме българите да се превръщаме в опитни зайци", допълни министър-председателят.

По темата за увеличението на цената на водата премиерът повтори думите на регионалния министър Николай Нанков, че най-бедните ще получат водни помощи.

"Държавата може да си позволи да плаща водата на най-бедните", категоричен бе Бойко Борисов в обясни, че е извикал на съвещание министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и здравния министър Кирил Ананиев.

"ГЕРБ няма представител в КЕВР, за да няма спекулации по поскъпването на водата, но не може да се полива с питейна вода, коментира Борисов по повод вчерашния протест срещу поскъпването на водата в 14 града.

"Точно затова Нанков е при мен", каза още Борисов.