Ананиев: Няма мораториум, всеки пациент, който има нужда от лечение, ще получи помощ
Секция: Здраве
16 Декември 2017 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ананиев: Няма мораториум, всеки пациент, който има нужда от лечение, ще получи помощ

/КРОСС/ „Всеки пациент, който има нужда от лечение и съответно лекарство, ще получи здравна помощ. Няма да лишим нито един пациент от лекарства, които се използват в Европейския съюз". Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за предаването „Годината" на „Дарик" радио.

Той уточни, че няма мораториум за нови лекарства, а временна едногодишна мярка за стабилизиране на бюджета на НЗОК.

„Мораториум върху лекарствата няма, а временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК. В областта на онкологията, за които няма алтернативно лечение, с лекарство, което се финансира от Касата, тогава Здравното министерство ще поеме заплащането на този медикамент. За целта към министъра на здравеопазването ще се създаде специализирана комисия - в състава ѝ ще бъдат включени водещи специалисти, в зависимост от конкретното заболяване. Няма да остане нито един български пациент без грижи и да бъде лекуван с най-добрите средства, които се използват в Европейския съюз", обясни министър Ананиев.

„Механизмът, който създаваме, гарантира лечението на пациентите, които имат онкологично заболяване и които имат нужда от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК. Не говорим само за 9 молекули, може да се наложи за всички 28 молекули. Това е по-добрият вариант".", съобщи министър Ананиев.

Относно думите на премиера, че ако дадено ново лекарство се използва поне в една трета от европейските държави-членки, то ще се заплаща и у нас, здравният министър уточни, че това по-скоро е ориентир „Ако Комисията се произнесе, че то ще помогне даден човек да оздравее, независимо от колко държави е признато, пациентът ще има право на този медикамент".

По думите му този механизъм е много по-добър, отколкото да се слагат ограничения - 9 държави и ако ние сме десетата.