След 2000 години Рим реабилитира поета Овидий
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Декември 2017 19:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След 2000 години Рим реабилитира поета Овидий

/КРОСС/ Две хиляди години, след като император Август го заточва в дълбоката провинция, римският поет Овидий е реабилитиран. Градският съвет на Рим единодушно одобри документ, предложен от популистката партия „Движение пет звезди", за да „поправи сериозната грешка" срещу Овидий, смятан за един тримата основни в латинската литература редом до Вергилий и Хораций , предава „Гардиън", цитиран от „Фокус".

Най-добре познат със своя 15-томен епос „Метаморфози", Публий Овидий е заточен в град Томи (днешен Констанца в Румъния) на Черно море през 8 година след новата ера по заповед на императора .Той остава там до смъртта си 10 години по-късно. Учените смятат, че изгнанието му е предизвикано от неговата еротична поезия, смятана за скандална и от това, че не демонстрира уважение към Август.

Основно право на творците е да се изразяват свободно", заяви заместник-кметът на Рим Лука Бергамо.

„Овидий е един от най-великите поети в историята на човечеството, а и реалните причини императорът да го заточи никога не са споменавани в историческите извори", допълни той.

През 2008 г. Флоренция също издаде амнистия на родения в града велик ренесансов поет Данте Алигери, който е изгонен от него през 1302 г.