Проблемът с кадрите в туризма остава един от главните приоритети на Министерството
Секция: Туризъм
16 Декември 2017 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проблемът с кадрите в туризма остава един от главните приоритети на Министерството

/КРОСС/ Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с директора на Професионалната гимназия по туризъм в Самоков Борислава Хаджийска. В учебното заведение се подготвят 250 деца от VII до XII клас и се провеждат стажове на реални работни места в България и чужбина. Полагаме много усилия за поддръжка на материалната си база и модерното образование на младите хора, подчерта г-жа Хаджийска.

Министър Ангелкова изтъкна, че е изключително важно какви хора работят в туризма, защото от техните професионални умения зависят качеството на предлаганите услуги и имиджът на страната ни. Министерството работи по създаването на Център за квалификация и преквалификация на изпълнителски кадри, допълни тя. Той ще е към Министерството на туризма, а подобни школи има в Испания, Португалия и Франция, чийто опит може да е много полезен и у нас. Стартираме пилотна инициатива с Министерството на образованието и науката в тази насока, добави министър Ангелкова.

Тя акцентира, че темата за кадрите в туризма остава един от главните приоритети в работата на Министерството на туризма. Основната липса на специалисти в сектора е най-вече за изпълнителските позиции. Създаден бе и Междуведомствен съвет за кадрите в туризма с участието на всички заинтересовани страни, който също съдейства за преодоляване на недостига от достатъчно квалифицирани служители, припомни Николина Ангелкова.

Министерството ще си сътрудничи с гимназията по туризъм, за да популяризира дейността й. Училището внедрява за първи път не само в община Самоков, но и в София област дуалното обучение чрез работа. То се осъществява на реално работно място във висококатегорийни хотели и ресторанти в Боровец и Самоков. За времето на работа учениците получават възнаграждение. Така те имат възможност да попаднат в реална среда сред професионалисти от бранша.

На срещата присъства и народният представител от ГЕРБ-София област Валентин Милушев.