Огромен корупционен скандал с шефа на световния футбол
Секция: СПОРТ
17 Декември 2017 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огромен корупционен скандал с шефа на световния футбол

/КРОСС/ Огромен скандал се разрази около президента на ФИФА Джани Инфантино. Швейцарецът от с встъпването си обеща пълна прозрачност и скъсване с престъпните практики на предшественика си Сеп Блатер, но явно върви по неговите стъпки.

В Турция извадиха документите по кореспонденция между УЕФА и местната федерация от 2011-а, когато Инфантино бе генерален секретар на европейската централа. Той е позволил на "Фенербахче" да му се размине и да не бъде изхвърлен от елита, след като гръмна скандалът с уредени мачове, засегнал 36 футболисти и съдии, предава БТВ.

Грандът спечели титлата по голова разлика пред "Трабзонспор", а клубът от Черноморието заведе куп дела пред Спортния арбитражен съд и УЕФА. Централата в Нион изхвърли "Фенербахче" за 2 сезона от евротурнирите, но година по-късно санкцията бе отменена и реално най-популярният тим в Турция не игра в Европа само година. И не бе пратен в трета лига, както повелява правилникът на УЕФА за доказана корупция и уреждане на мачове, след като не е дал категорична позиция, че такива няма.

Именно Джани Инфантино е водил кореспонденцията с Мехмет Айдънлър, тогава президент на местната федерация. Той в момента е в затвора. Според "Трабзонспор", който след публикуването на писмата се готви да заведе ново дело, бившият генерален секретар на УЕФА и настоящ президент на ФИФА е взел немалка сума, за да позволи компромиса.