Референдум за добива на газ в Добруджа
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Декември 2017 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Референдум за добива на газ в Добруджа

/КРОСС/ В Добруджа се провежда референдум за добив на газ, съобщава „Нова телевизия".

Въпросът на референдума е: "Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?"

Жителите на региона ще могат да гласуват в 47 секции в 42 населени места в Община Генерал Тошево. Право на глас имат над 12 646 души.

Местният референдум се свиква във връзка с обявеното от фирмата "Русгеоком" инвестиционно намерение да извършва добив на природен газ в района, припомня Фермер.БГ.

Основният поминък на хората в региона е земеделието. Притеснението на хората е, че добивът на газ в концесия от 35 години ще замърси региона и питейната вода. Те няколко пъти излизаха на протест и в крайна сметка си извоюваха правото въпросът да бъде решен на референдум.

Към 16:00 часа избирателната активност е 45,16%, което автоматично прави референдума валиден, тъй като беше необходимо да гласуват 40%, за да бъде такъв. Ако повече от 50% са гласували за единия от двата отговора, то той се превръща в задължителен

Гласуването в референдума продължава до 20:00 часа.