Жельо Бойчев: При мнозинство със 122 гласа управляващите не бива да подценяват вота на недоверие
Секция: ПОЛИТИКА
17 Декември 2017 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жельо Бойчев: При мнозинство със 122 гласа управляващите не бива да подценяват вота на недоверие

/КРОСС/ „Верният ход в политиката е просто да си вършиш работата", обяви пред "Хоризонт" заместник-председателят на парламентарната група на БСП за България Жельо Бойчев, в коментар на политиката на управляващите в областта на здравеопазването, която определи като "пълен провал".

„Не може това, че нямаш политика в здравеопазването, не може това, че не може да се справиш с разходите в здравеопазването, да контролираш разходите в здравеопазването или си подвластен на всички там вече големи корпоративни интереси, които се появиха българското здравеопазване и да вземеш най-абсурдното решение от управленска гледна точка - това са забранителните решения, това са мораториумите. Те казват: "Ама съжалявам, ние не можем да контролираме ръста на разходите за лекарства, нямаме механизми за контрол, дайте ще сложим мораториум върху новите лекарства". Това е отказ и израз на провала, който имаш в политиката, защото прехвърляш проблемите, които ти не можеш да решиш на хората, които са в нужда. Това е политиката им в здравеопазването - една политика на пълен провал", обяви Бойчев.

Целта на вота на недоверие към кабинета, който готви БСП, не е да направи впечатление извън страната, изтъкна Бойчев. Чрез процедурата по вота „БСП просто изпълнява последователно своите ангажименти и очакванията, които имат българските избиратели, които са дали подкрепата си за нас - да поставяме болните проблеми на обществото пред управлението на страната. И след процедурата по бюджета, която приключи, след, знаете, гласуваните оставки в правителството - на здравния министър, съвсем нормално беше да изчакаме всичко това и следващата стъпка, която имаме, е вот на недоверие.

Целта на един вот на недоверие, поставен от опозицията може да бъде само една - сваляне на това правителство", каза още Бойчев.

И допълни:

„Когато имаш мнозинство със 122 гласа, аз не бих подценил един вот на недоверие и с лека ръка така да казвам: "Те нямат шанс да мине". Защо да няма шанс да мине - 122 гласа е мнозинството".

По отношение на евентуални бъдещи възможности за коалиции, в които може да участват социалистите, Бойчев коментира:

„В една нова конфигурация на едно Народно събрание бихме управлявали с тези, които са най-близо до политическите ни приоритети и политики, които ние имаме, защото другото е компромис, чиято цена във времето е много голяма и сме я плащали не един или два пъти и сме си направили изводите от това".