Над 500 машини обработват пътните настилки. Всички републикански пътища са проходими при зимни условия
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Декември 2017 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 500 машини обработват пътните настилки. Всички републикански пътища са проходими при зимни условия

/КРОСС/ Над 500 машини обработват пътните настилки по републиканската пътна мрежа в районите със снеговалеж. Най-силни са снеговалежите в Софийска област. В Троянския проход - път II-35 Троян - Кърнаре, е ограничено преминаването на тежкотоварни камиони над 12 тона поради снегонавявания, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Без ограничения е движението през проходите „Айтоски", „Котленски", „Обзорски", „Печинско", „Превала", „Предел", „Републиката", „Ришки" и „Рожен".

Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 тона през проходите „Вратник" и „Твърдишки". Забранено за камиони над 3,5 тона е преминаването през проходите „Дюлински" и „Пампорово". Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона през проходите „Петрохан" и „Шипка".

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа. Агенция „Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват на път само с подходящи гуми, тъй като се очаква засилване на снеговалежа, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.