Захарова: Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави
Секция: Русия
17 Декември 2017 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захарова: Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави

/КРОСС/ „Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави". Това обяви говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова чрез социалната мрежа, а повод за коментара ѝ бе изказване на британския външен министър Борис Джонсън.

По-рано в неделя първият дипломат на Лондон направи паралел между сегашна Европа и Древна Елада. Джонсън сравни Русия с военнолюбивия гръцки град Спарта, докато по думите на британския външен министър, Европа може да се сравни с древния полис Атина.

„Сравнението не е правилно а Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави. Същността на противоречията между Атина и Спарта е олигархията като устройство на последната. Мисля, че е невъзможно да си представим нещо по-олигархично от Вилокобритания. Исторически британската монархия е основана на мощна олигархична основа, така както в днешно време привлича олигархичния капитал, при това съзнателно. Ето защо Борис Джонсън всъщност не е прав. Но с един негов паралел можем да се съгласим - войните между Атина и Спарта отслабиха антична Гърция и от това се възползваха персите и македонците. Днешните разпри, които съзнателно сее Запада, в частност на европейския континент, със сигурност отслабват самата западна цивилизация и я правят уязвима пред лицето на угрозата, като например ИДИЛ", написа Захарова във Фейсбук.