Кметове искат да могат да глобяват нарушителите на пътя
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Декември 2017 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметове искат да могат да глобяват нарушителите на пътя

/КРОСС/ Кметовете да събират част от глобите на шофьорите нарушители - това предлага градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров, подкрепен от колегата си от Благоевград Атанас Камбитов.

Идеята е кметовете да могат да глобяват по закона за движение по пътищата за превишена скорост и преминаване на червен светофар.

„В момента в повечето градове няма контрол, защото няма достатъчно полицаи, които да патрулират, камерите също не са достатъчно, посочиха те. Местните власти обаче могат да разположат камери на цели участъци, да глобяват и така, с времето, шофьорите ще се дисциплинират. Проблемът със събираемостта може да бъде решен именно с помощта на общините", обяви Тодоров пред БТВ.

Той даде пример с издаването на документ за платен данък, необходим за преминаването на технически преглед на автомобила - при издаването му ще излизат всички неплатени глоби и водачът ще е принуден да ги заплати.

„Санкциите трябва да са категорични, а не както сега - отнетите за нарушения точки се възстановяват с курс и плащане на някакви пари", коментира Камбитов.

„Предложението всъщност е направено още преди две години, ще го подновим към настоящия парламент", добави Тодоров.

„Хората сами търсят отговорност. След като ни се вменява отговорност, трябва да ни се дадат и права", посочи и Камбитов.

„Необходими са промени и при общинската полиция", каза още Тодоров и посочи, че в момента тя не е такава, каквато трябва да бъде - служителите ѝ не могат дори да искат личната карта на нарушителите, например.
Камбитов коментира и случая, при който студентка беше блъсната на пешеходна пътека в града. Това е „нелеп инцидент с фатален край", каза той, но посочи, че той няма отношение към обезопасяването на кръстовището, но показва други проблеми.