Еврокомисията погна ИКЕА в най-мащабното си данъчно разследване
Секция: ИКОНОМИКА
18 Декември 2017 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еврокомисията погна ИКЕА в най-мащабното си данъчно разследване

/КРОСС/ Европейската комисия започна разследванe срещу шведската мебелна компания ИКЕА за данъчни измами, съобщава БГНЕС. По-конкретно се гледат сделки на фирмата в Холандия, което е поредната стъпка на Брюксел срещу данъчните афери на мултинационалните компании.

С разследването Европейската комисия ще получи задълбочен поглед върху начина, по който ИКЕА изглежда е използвала холандско дъщерно дружество, за да намали данъчната си сметка за приходите от магазините си по целия свят.

Случаят е най-амбициозното досега действие от страна на Брюксел срещу многонационална компания от Европа и дойде след подобни случаи срещу американските гиганти Apple, Amazon и McDonald's.

Всички те бяха поставени под наблюдение след вълните от разкрития като например в "Досиетата от рая", които обърнаха внимание на това как мултинационалните компании и свръхбогатите по света използват законни средства за избягване на плащането на данъци.

"Всички компании, големи или малки, многонационални или не, трябва да плащат справедливия си дял от данъка", заяви в изявление комисарят по антитръстовите правила на Европейския съюз Маргрете Вестагер.
"Държавите членки не могат да позволят на избраните компании да плащат по-малко данъци, като им позволяват изкуствено да прехвърлят печалбите си другаде", каза тя.

Комисарят не спомена числа при последните си твърдения срещу ИКЕА, но в доклад на Зелената партия в Европейския парламент от миналата година беше съобщено, че ИКЕА е избегнала плащането на 1 млрд. евро като данъци в ЕС между 2009 г. и 2014 г.

Частна от своето основаване през 1943 г., ИКЕА има сложна корпоративна структура и се управлява от различни фондации, което ѝ позволява да се освободи от високите данъци в Швеция.

Разследването на Еврокомисията е по отношение на две споразумения, договорени между Холандия и „Интер ИКЕА", холандският клон на компанията, според които подразделението на шведския гигант в Страната на лалетата получава франчайзови плащания от магазините на ИКЕА по света.

По силата на първото данъчно решение между 2006 г. и 2011 г. Холандия разрешава на „Интер ИКЕА" да заплати солидна лицензионна такса на друго звено на ИКЕА в Люксембург, като по този начин прехвърли приходите си в юрисдикция, в която не са данъчно обложени.

През 2011 г., след като Брюксел принуди Люксембург да промени закона, „Интер ИКЕА" организира второ решение с Нидерландия, като този път включваше комплексен договор за заем с подразделението на ИКЕА в Лихтенщайн и отново шведската компания успешно прехвърли облагаемите приходи под ниската данъчна юрисдикция.