"Алфа Рисърч": БСП мобилизира електората си, Фандъкова с по-високи нива на доверие от Борисов
Секция: ПОЛИТИКА
19 Декември 2017 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Алфа Рисърч": БСП мобилизира електората си, Фандъкова с по-високи нива на доверие от Борисов

/КРОСС/ Ако изборите бяха днес, ГЕРБ запазва водеща електорална позиция. БСП обаче успява да мобилизира привържениците си през последните три месеца и бележи лек ръст като подкрепата за партията е вече 21.2 процента. За Обединените патриоти биха гласували 5.6 на сто от избирателите, а за ДПС - 4.7 на сто. Извън парламента остават ВОЛЯ, Реформаторският блок, "Да, България" и "Нова Република", сочат данните от проучването NOVA ALPHA INDEX на агенция "Алфа Рисърч" съвместно с Нова телевизия.

Президентът Румен Радев продължава да е най-одобряваната фигура с 57 процента подкрепа от най-различни социални слоеве.

Втората позиция в топ 5 на най-одобряваните политици е за Йорданка Фандъкова. Премиерът е трети с 33 на сто одобрение. Следват Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова съответно с 29.9 и 27.8 процента одобрение.

За 25,7 на сто от анкетираните 2017 г. е била по-добра от 2016-а, а за 17,4 на сто тя е била по-лоша. За 56,9 процента от хората е била същата. Образованието става решаващ фактор за по-добър живот и очаквания. Сред хората с основно образование и без квалификация все още песимизмът доминира. Социолозите смятат, че тази тенденция ще се задълбочава през следващите години.

Доходите и по-добрата среда на живот вече стават равни по значимост по отношение на потребностите.