Лавров пред Джонсън: Отношенията между Русия и Великобритания са на ниско равнище, но не заради нас
Секция: Русия
22 Декември 2017 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров пред Джонсън: Отношенията между Русия и Великобритания са на ниско равнище, но не заради нас

/КРОСС/ Отношенията между Русия и Великобритания са на ниско равнище. Това обяви министърът на външните на Русия Сергей Лавров и то по време на срещата с британския си колега Борис Джонсън, който е на посещение в Москва.

„Нашите отношения, тук няма тайна, се намират на ниско равнище, но не по наша инициатива. Обърнахме внимание, че вие и вашите западни колеги имат свои възгледи за причините за тази ситуация и предпочитат да излагат публично тези причини. Ние искаме да излагаме взаимните притеснения пряко, не през микрофона, а очи в очи", обяви Лавров пред Джонсън.

Същевременно руският външен министър заяви, че Москва и Лондон се нуждаят един от друг, но отношенията трябва да се градят въз основа на равноправие.

„Въпреки различните позиции по редица въпроси, ни е необходимо да си сътрудничим", допълни той и изрази надежда, че срещата му с Джонсън ще позволи да се подобрят двустранните отношения.

Борис Джонсън потвърди, че отношенията с Русия „от отдавна не са били толкова лоши" и повтори позицията, която в последните месеци излага и премиерът на Великобритания Тереза Мей, а именно, че Русия се опитва да дестабилизира Европа. Според Джонсън Москва „действа в пряк разрез със Запада и е заела враждебни позиции спрямо британските интереси.

„Отношенията с Русия не могат да бъдат добри, докато тя продължава да се опитва да дестабилизира европейските държави", заяви Джонсън.

Британският министър на външните работи обвини Русия и в дестабилизираща интернет дейност и заяви, че страната му е готова и способна да отговори срещу руските кибератаки, каквито според него съществуват.

„Мога да ви уверя, че Великобритания е световен лидер в тази сфера. Ние не провеждаме зловредна кибер-активност, но логиката на възпирането е приета от нас в интернет пространството", заяви Борис Джонсън на своя руски колега Сергей Лавров.