Трудно ще е сформирането на правителство в Каталуния
Секция: Анализи
22 Декември 2017 20:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трудно ще е сформирането на правителство в Каталуния

/КРОСС/ „Очертава се едно много трудно сформиране на регионално правителство в Каталуния". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по БНР журналистът Владислав Пунчев.

„Чисто аритметично не е ясно дали ще се сключи коалиционно споразумение между сепаратистките партии на Жункерас и Пучдемон. На тези избори партиите на Пучдемон и Жункерас участваха отделно, въпреки че общата платформа беше т.нар. "независимост", добави той.

„Сепаратистките партии действително печелят наистина абсолютно мнозинство, но както и се очакваше движението "Сиудаданос" е първа политическа сила. От една страна това е явният сигнал, че населението на Каталуния не желае да се отдели от Испания, а другото, което се вижда, че сепаратистките парти губят гласове", обясни Пунчев.

„Гражданите стояха на страната на народната партия и на социалистическата партия и те няма да отстъпят от тази позиция. Естествено, че те са за оставането на Каталуния в Испания", посочи журналистът и добави:

„Една подобна коалиция е невъзможна. От друга страна не е ясно движението "Подемос" каква точно роля на балансьор ще изиграе, защото от една страна то е против системните партии, от друга страна обаче той е срещу сепаратистите. Това, което е възможно като сценарий, е да има нов предсрочен вот, вероятно през април. Това може да е само спекулация, защото предстоят тежки преговори между седемте партии, които ще бъдат представени в парламента. Този парламент трябва да бъде конституиран най-късно до 23 януари. Тепърва ще трябва да се предложи премиер и не е ясно кой ще е той".