Патриарх Неофит: Нека отворим душите и сърцата си за Спасителя
Секция: Православие
24 Декември 2017 21:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит: Нека отворим душите и сърцата си за Спасителя

/КРОСС/ Патриарх Неофит оглави празничното богослужение за Рождество Хирстово в "Св. Александър Невски". Десетки миряни се бяха събрали в патриаршеската катедрала.

Вижте цялото слово на Патриарха, публикувано в сайта на Българската Патриаршия:

"ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В нощта на очакването на Божия Син, идващ в света, за да ни примири с небесата, и тази година сме заедно в храма, за да възпеем Жизнодавеца Христос, в Когото е нашата вяра и нашата надежда, в Когото и чрез Когото „живеем, и се движим, и съществуваме" (Деян. 17:28), и Който е единствената наша истинска опора и крепост в християнския ни път към вечния живот и възкресението.

В тихата и свята нощ на Рождеството, Той влиза в нашия свят като повит в ясли Младенец посрещнат от обикновените пастири, но търсен от мъдреци и възпяван от ангели. Същият Този, чрез Когото, както свидетелства божественият евангелист, всичко е станало (Иоан 1:2). Той е, Когото очакваме и посрещаме днес, и Който се ражда в плът, както слушаме и в църковното богослужение, „... за да въздигне падналия образ" (Тропар на предпразненството на Рождество, гл. 4), да вземе върху Си „греха на света" (Иоан 1:29), да освободи човеците от робството на смъртта и да ни върне там, където е нашата истинска Небесна Родина - в Царството на Отца, където „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат" (1 Кор. 2:9).

Ето защо всяка година в рождественската нощ отново се прекланяме, притихваме и смирено благоговеем пред дивното тайнство на Боговъплъщението, пред тази, както я нарича апостолът - „велика тайна на благочестието" (1 Тим. 3:16), която се открива днес пред нас и пред цялото творение, озарявайки света с божествена светлина и донасяйки ни мира и благоволението, за които в нощта на Рождеството пее и ангелският хор:

„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:14).

Нека отворим душите и сърцата си за Спасителя, нека му сторим място в забързаното наше всекидневие, в което светът около нас ни залива със своята суета и ние често забравяме да търсим „едното потребно" (Лука 10:42) и да събираме съкровищата си „на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат" (Мат. 6:20). Да отворим сърцата си и за тези около нас, за нашите ближни, които се нуждаят от топлината и уюта на дома, от грижа и внимание и като разпознаем във всеки от тях Самия Господ Иисус Христос, да покажем и докажем вярата си в Него, като я оделотворим в милост и човеколюбие, в състрадание и благотворителност.

Нека днес раждащият се Богомладенец бъде с всички нас и с цялата ни Църква, с нашите семейства и цялото ни общество. Нека носеният от Него мир и благодатна помощ ни съпътстват във всички дни от нашия живот, та пребъдвайки в Неговата любов да бъдем верни Негови ученици и свидетели, достойни чеда на Небесния наш Отец.

Благословена да бъде и днешната празнична трапеза, събрани около която всички заедно да посрещнем идващия сред нас Господ.

Благодатта, мирът и любовта на Божия Син, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!"