Японци разработиха робот, който прави лицеви опори
Секция: Технологии
25 Декември 2017 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японци разработиха робот, който прави лицеви опори

/КРОСС/ Инженери от университета в Токио разработват хуманоидни роботи със скелети, подобни на човешкия. Последните достижения на учените с роботите Кенширо и Кенгоро, публикувани в Science Robotics и на видео в YouTube, са респектиращи, предава Technews.

Екипът, ръководен от Масаюки Инаба, цели да създаде роботи, които имитират точно човека не само по отношение на физическите способности, но и от гледна точка на анатомията. Така например, скелетът на Кенгоро се състои от порести части, които му позволяват да се „поти" и по този начин да се охлажда при нагряване на електродвигателите.

Скелетите на двата робота, високи съответно 160 и 167 см, максимално съответстват на скелетите на хора със същия ръст. В допълнение, създателите на роботите сравнително точно възпроизвеждат мускулите и ставите.

Въпреки че броят на степените на свобода на ставите на двата робота е значително по-малък, отколкото при човека (64 и 114 при Кенширо и Кенгоро срещу 419 при човека), роботите могат да възпроизвеждат много от движенията и активностите на хората.

В една видео демонстрация роботът Кенгоро прави характерни за човека упражнения и действия, включително лицеви опори, изправя се на пръсти и симулира натискане на педала на газта и спирачките в колата.

Според създателите на Кенширо и Кенгоро, техните постижения могат да подобрят други хуманоидни роботи и дават възможност на хората да научат повече за функционирането на човешкото тяло.

video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=WMSINb5yZq8