Желязната църква посрещна храмовия си празник Свети Стефан реставрирана
Секция: Православие
27 Декември 2017 12:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Желязната църква посрещна храмовия си празник Свети Стефан реставрирана

/КРОСС/ След продължила шест години цялостна реставрация българската желязната църква „Св. Стефан" в Истанбул посреща днешния Стефановден напълно обновена, съобщава novini.bg.

За да съхранят автентичния облик на храма, над 40 специалисти са реставрирали всичко в него парче по парче. Официалното откриване е насрочено за 7 януари. Тогава вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит ще служат заедно в църквата.

През 2018 г. храмът ще отбележи 120 години от създаването си.

Желязната църква „Св. Стефан" е сред архитектурните бижута на Златния рог в Истанбул от 1898 г. до днес. Никъде по света няма друг храм с такава конструкция. „Частите на църквата са дошли на парчета по вода и след това са сглобявани", разказа пред БНТ Дениз Кахраман, строителен контрольор. С годините обаче водата сериозно е подкопала основите на храма и железните колони са обхванати от ръжда и корозия. Това се оказва най-сложното и тежко изпитание пред архитектите и реставраторите.

„Когато преди няколко години започнахме с реставрацията просто не знаехме от къде да тръгнем. Църквата беше в такова състояние, че буквално беше застрашена от разрушаване", обясни Халюк Йозгюдер, реставратор. Цяло чудо е, че камбанарията е оцеляла, казва ръководителят на архитектурния проект Фикрие Булунмаз.

Тя е специалист с 40-годишен опит и е сред реставраторите и на храма „Св. София" в Истанбул. С екипа са успели да укрепят и обновят изцяло желязната църква, но да запазят напълно оригиналната архитектура.

Българският православен храм „Св.Стефан", разположен на залива Златния рог и известен като единственият в света, построен от желязо.

"Ремонтите започнаха през 2011 г. с 90% ангажимент, поет от Истанбулската Голяма община, а турската държава отпусна финансиране в размер на 16 млн. турски лири, българското участие е 1 млн. лири", заяви Васил Лиазе, който от около 15 години ръководи българските православни църкви в Турция.

Според него Анкара и София са постигнали съгласие срещу реставрацията на „Св.Стефан" с парите на турската държава България да се ангажира с реставрация на "Джумая" джамия в центъра на Пловдив.

Лиазе отбеляза, че при разговора му с Ердоган той незабавно е разпоредил старта на реставрацията на Желязната църква, а представители на Истанбулската голяма община всяка седмица са инспектирали хода на дейностите. В същото време премиерът Бойко Борисов и директорът по вероизповеданията в София Емил Велинов са оказвали голямо съдействие.

Васил Лиазе подчерта, че Желязната църква е паметник от изключително важно значение за българите в Турция и за България. Строителството на този храм е започнало през 1891 г. с позволението на султан Абдулхамид втори. Използвани са 500 тона стомана, като частите са изливани във Виена и транспортирани по Дунава до Истанбул.

"През 1898 г. църквата е отворена със зрелищна церемония, за да покаже пробуждането на българското културно и религиозно съзнание", допълни Лиазе.

Българската общност в Истанбул с нетърпение очаква официалното откриване на храма на 7 януари, защото вече ще могат да посещават редовно служби и литургии, а не само по Коледа и Великден.

Тържествената церемония ще се проведе в присъствието на президента Ердоган, българския премиер Борисов, владици, и над 1000 гости от двете страни.

Турският екип от реставратори и архитекти е убеден, че след мащабното обновяване българската църква „Св. Стефан" ще има поне още век и половина живот.