Китайци хвърлиха ръкавицата към американските производители с нов смарт автомобил
Секция: Автомобили
27 Декември 2017 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайци хвърлиха ръкавицата към американските производители с нов смарт автомобил

/КРОСС/ Китай отправя поредно предизвикателство към американските технологии с най-новата разработка на местната компания NIO.

След като Nio вече създаде най-бързия електромобил, сега хвърля нова ръкавица във високотехнологичното автомобилостроене със своя SUV модел ES8. Голям седемместен елктромобил, който вече влиза в категорията смарт автомобил.

"Това, което прави колата специална, е фактът, че тя е интернет продукт. Ние разработваме цяла система въз основа на изискванията на клиентите", обясни Жу Джанг, вицепрезидент на интернет компанията.

Новият модел, слязъл от конвейера на 16 декември, е снабден с цялостна система на управление, в това число функции за шофиране на магистрала и в задръствания, както и автоматична система за аварийно спиране. Колата предлага и екстри за комфорт - регулира температурата в купето, пуска музика по гласови инструкции и дори прави снимки.

За допълнително удобство компанията ще изгради специални станции, където може да замените изтощените батерии за три минути, а ако закъсате на пътя, мобилен екип ще ви предостави пълна батерия на място.

Автомобилът идва с два двигателя, снабдени с батерия от 70 киловатчаса, като на топ версията мощността е 653 конски сили, които го ускоряват до 100 км/ч за 4,4 секунди.

Цената му ще е около 57 хиляди евро, което е далеч по-малко от 76-те хиляди евро за Model S на Tesla и 107 хиляди евро за Model X на американския конкурент.