Над 600 млн. лв. от ОПРР се влагат за повишаване на енергийната ефективност на обществени и многофамилни сгради
Секция: ПОЛИТИКА
29 Декември 2017 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 600 млн. лв. от ОПРР се влагат за повишаване на енергийната ефективност на обществени и многофамилни сгради

/КРОСС/ Зам.-министър Деница Николова откри реновираната сграда на Община Сандански

Над 600 млн. лв. са отделени в рамките на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 - 2020 г. за подобряване енергийната ефективност в обществени и многофамилни жилищни сгради в страната. По този начин даваме възможност те да бъдат по-екологични от гледна точна на енергопотребление и за спестяване на средствата, които бихме давали като разходи за отопление, а това дава възможност за нови инвестиции.

Това коментира днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при посещението си в Сандански, където присъства на откриването на реновираната със средства от оперативната програма сграда на общината. Ползите от всички наши проекти за енергийна ефективност са много, но най-важното в този е, че повишаваме качеството на услугата към гражданите чрез обслужване на едно гише и по-добра достъпност до всичко необходимо за тяхното ежедневие като услуга от общината, подчерта тя.

Заместник-министърът обърна внимание, че градът има възможност да се превърне в един от основните центрове на растеж в Югозападна България. Това ще се случи не само с осъществяваните по програмата проекти на обща стойност над 9 млн. лв., но и заради строителството на участъка Кресна - Сандански на АМ „Струма", което се очаква да завърши предсрочно до края на следващата година, обясни тя. Всички дейности за обособяване индустриална зона в рамките на територията на града ще доведат до нов облик на района и ще дадат възможност за повече работни места, по-добра икономическа активност и за по-добро качество на живот хората в него, каза още Деница Николова.

Проект „Енергийна ефективност на административна сграда - Общинска администрация Сандански, община Сандански" е на обща стойност 487 539,20 лв., от които 475 539,20 лв. са безвъзмездна финансова помощ. След обновителните дейности сградата е с подобрено техническото състояние, намалени са разходите за енергия, постигнато е по-високо ниво на енергийна ефективност и „животът" й е удължен. На откриването й присъстваха също кметът Кирил Котев и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.